På denne side kan du finde både nye og gamle nyheder fra Skagen Fuglestation.
Finke fløj 7000 km. fra Kina til Skagen!
Den vejer blot omkring 14 gram, den spinkle gråsisken med den røde pandeplet, og den kan umiddelbart virke sart og skrøbelig. Men den er sej, og nu har en gråsisken af kinesisk herkomst sat en imponerende rekord i fugletræk fra øst til vest. Finken er fløjet mindst 6.953 kilometer fra provinsen Heilongjiang i det nordøstligste Kina til et krat på heden nord for Skagen, hvor fuglen blev fanget i et ringmærkningsnet juleaftensdag. Koden på fuglens kinesiske ring blev aflæst af ringmærkeren Michael Ancher, der er frivillig ringmærker for Statens Naturhistoriske Museum og Skagen Fuglestation. Via ringmærkningscentralen på Statens Naturhistoriske Museum blev informationerne om tid og sted for fangsten sendt til den kinesiske ringmærkningscentral. Kineserne kunne herefter fortælle, at den ”nordjyske” gråsisken blev ringmærket 3. november 2016 nær byen Tangwanghe i provinsen Heilongjiang i det nordøstligste Kina. Dermed var det ganske vist, at den grå finke havde sat en bemærkelsesværdig rekord. De knap 7.000 kilometer i fugleflugtslinje fra ringmærkningsstedet i Kina til fangstnettet i Skagen er nemlig det længste påviste træk, som en ringmærket småfugl har gennemført fra egne langt mod øst til den danske natur. ”Det var en vild og uventet overraskelse, ja, lad os bare sige sensation, at ringmærkeren Michael Ancher juleaftensdag fik en gråsisken med en kinesisk ring i sit net. Sikken en julegave som afslutning på ringmærkningen i 2017”, siger Simon S. Christiansen, der er naturvejleder og leder af Skagen Fuglestation, som bliver drevet af Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Sultne nomader på langfart
”Den ringmærkede kinesiske gråsisken er med til at understrege, at gråsisken er en art med stærke tilbøjeligheder til at trække over store afstande og som en nomade slå sig ned en tid, hvor den kan finde føde. Det seneste halve års tid er den måske største invasion af gråsiskener fra områder østpå fløjet mod Sydskandinavien og Vesteuropa for at finde føde. Og nogle af dem kommer altså så langt østfra som Kina”, siger Simon S. Christiansen. Det er ikke ukendt, at der om efteråret ankommer gråsiskener langvejs fra til Nordvesteuropa. Tidligere er gråsiskener, der er ringmærket i Kina, blevet fundet i Sverige, Norge og Holland, oplyser Ringmærkningscentralen på Statens Naturhistoriske Museum. At ekstraordinært mange gråsiskener har sat deres præg på mange danske naturområder de senere måneder skyldes dybest set sult. Sandsynligvis har gråsisken østpå haft en god ynglesæson, mens frøsætningen i artens foretrukne yngleterræn, birkeskoven, har svigtet. Det har fået titusinder af gråsiskener til at udvandre og flakke om som nomader på utrættelig jagt efter føde. Mens gråsisken nu er indehaver af rekorden i fugletræk for småfugle, der flyver i øst-vestlige retninger, så er der adskillige vidnesbyrd om danske fugle, som trækker endnu længere fra nord til syd. Arter som nattergal, rødrygget tornskade og landsvale kan alle flyve mere end 7.000 kilometer fra Danmark til det sydlige Afrika for at holde vinter. En landsvale har længderekorden fra nord til syd på 9.630 kilometer, oplyser Ringmærkningscentralen.
Fakta om ringmærkning:
Ringmærkning er et af de vigtigste redskaber, vi har til en større forståelse af vilde dyrs biologi. Data fra ringmærkningen bruges både i grundforskning og naturforvaltning. Et korps af frivillige ringmærkere står bag en stor del af den danske ringmærkning. Jægere og naturinteresserede kan hjælpe forskningen ved at indsende oplysninger om fund af ringmærkede fugle. Hvert genfund af en ringmærket fugl er en brik til værdifuld viden om de enkelte arters trækruter, vinterkvarterer, yngleområder og levealder. Ringmærkningen af fugle i Danmark er finansieret af Miljøstyrelsen og Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet. Når man finder en ringmærket fugl, kan man enten ved at ringe, e-maile, indtaste eller sende et brev indrapportere ringnummer, sted og dato til:
Ringmærkningscentralen,
Statens Naturhistoriske Museum,
Universitetsparken 15,
2100 København Ø.
Tlf. direkte 35 32 10 29.
E-mail: ringing@snm.ku.dk
Fakta om gråsisken
I Danmark er der til og med 2016 ringmærket 33.629 gråsiskener, oplyser Ringmærkningscentralen. I efteråret 2017 blev der ringmærket et større antal gråsiskener, da den formentlig største invasion nogensinde af arten, gik over landet.190 af de ringmærkede gråsiskener i Danmark er blevet genmeldt. En dansk ringmærket gråsisken er for eksempel genmeldt i Ukraine, 1.848 kilometer fra det danske ringmærkningssted. Der er i Danmark fanget og aflæst 81 gråsiskener, som var ringmærket i udlandet, oplyser Ringmærkningscentralen, men altså aldrig nogen som langt væk fra som Kina. Ringmærkningen har vist, at hovedparten af træk- og vintergæsterne i Danmark kommer fra Norge og Sverige, men sandsynligvis også fra Finland og Rusland. Der findes to arter af gråsisken, nemlig lille gråsisken og stor gråsisken. Lille gråsisken er vores hjemlige gråsisken, som yngler spredt over det meste af Danmark, efter at arten omkring 1970 primært var knyttet til de vestjyske klitplantager. Stor gråsisken er den lilles nordlige slægtning. Den er udbredt i et gigantisk geografisk bælte, der strækker sig over hele Den nordlige Halvkugle fra Nordamerika, Grønland til Skandinavien og videre østpå over det nordlige Asien til Stillehavskysten. I Europa yngler stor gråsisken mod syd i Norge over Mellemsverige og Sydfinland.
Yderligere oplysninger:
Simon S. Christiansen, Naturvejleder og leder af Skagen Fuglestation.
Tlf. 40 21 73 14.