På denne side kan du finde både nye og gamle nyheder fra Skagen Fuglestation.



Atlantisk/Scopolis Skråpe passerer Grenen

søndag 13. august 2017
En heldig debut med havfugleobs
af Morten Jenrich Hansen

Søndag morgen var Knud Pedersen på plads ved yderste klitrække på Grenen og havde lavet en aftale om at guide fuglestationens Athena i den fantastiske oplevelse det er, at se på havtræk.
Lige som Athena var kommet på plads med fuglestationens Swarovski teleskop ved siden af Knud, opdager Knud en Atlantisk/Scopolis Skråpe, der flyver ud af Kattegat helt inde over Grenens Rev og passerer lavt  over vandet i målrettet flugt mod nordvest ud i Skaggerak.

Kund får både guidet Athena til at finde skråpen og melder over walkie, at der er en "Kuhl´s Skråpe" tæt på land på vej mod nordvest.
Kim Skelmose Madsen og jeg er på det tidspunkt i ringmærkningsområdet på Grenen og har så få fugle i det område, at vi kan tillade os at løbe op på toppen af "Verdens Ende" og nå at se skråpen forsvinde som en prik ude i Skagerrak.
Knud har set fuglen så godt, at han kunne se det to-farvede næb og alle de klassiske kendetegn på en Atlantisk/Scopolis Skråpe. To arter der tidligere samlet blev kaldt for Kuhl´s Skråpe og kun er set 13 gange ved Skagen - inklusiv den fugl, der d. 08. august først blev set trækkende nord ved Nordmannshage og siden ud for Ålbæk Havn.
Alle fund fra Skagen er registreret siden 1974.
Iøvrigt var det Knud Pedersen der også fandt den første tilbage i 1974.
Stor tak til Knud for at tage sig godt af Skagen Fuglestations udsendte Athena og for den hurtige udmelding!

Dagens fund og fundet fra Nordmanns Hage og Ålbæk Havn skal selvfølgelig tilsendes og vurderes af DOF Sjældenhedsudvalg inden de tæller med på den officielle liste over fund i Skagen.

Atlantisk Skråpe er udbredt som ynglefugl ved fx Maderia og Kanariske Øer. Den findes ofte i Biscayen og op til Den Engelse Kanal i sensommeren, men er en meget sjælden gæst i Nordsøen og Kattegat.
Scopolis Skråpe har hovedeudbredelse i Middelhavet og er endnu sjældnere i Atlanten nord for Portugal, men det kræver ekstremt gode observationer for at kunne være sikker på id af de to arter ved observationer af en forbiflyvende fugl.

rsz 20170813 084947

Knud døbte straks Athena Valentin Jensen til lykkens gudinde efter dagens observation af en sjælden skråpe ved Grenen.
Hvor mange har prøvet at starte sin første dag som havfugleobservatør på Grenen med at se en Atlantisk/Scopolis Skråpe flyve forbi indenfor 10 minutter efter at telskopet er stillet op?
Foto: Knud Pedersen