Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Finsk besøg
Vejr: En noget vekslende dag vejrmæssigt. Tidlig morgen var der regnbyger og frisk vind fra sydøst. Vinden tog hurtigt af til svag til jævn vind og regnbygerne blev meget spredte gennem morgen og formiddagen. Midt på dagen kom der en kraftig regnbyge, mens eftermiddagen havde plads til både sol og haglbyge. Til aften er vinden taget til og blevet hård vind (12m/s) fra sydøst. Stadig med spredte regnbyger. Temperatur fra 5°C til 8°C.
Vågnede før solopgang og konstaterede, at kombinationen af vind og nedbør ikke passede til ringmærkning. Nåede at falde i søvn igen, inden jeg lidt i 6 vågnede op til aftagende vind. Vejrudsigten varslede endda længere tid mellem bygerne, så pludselig fik jeg travlt med at komme ud og åbne net. Det fik jeg gjort kl 6:30, men holdt mig til 108 netmeter og undlod at åbne sektionen med ”svensker net”, da vejret truede med flere regnbyger. Jeg vurderede, at jeg ikke ville kunne nå rundt og lukke alle net indenfor en forsvarlig tid, hvis det skulle begynde at regne.
Håbede til gengæld, at de net jeg havde åbnet kunne fange noget, da vejrforholdende burde presse fuglene ned i krattene.
Jeg fik dog ikke så travlt som håbet og fangede kun 18 fugle, inden jeg lukkede igen kl 10:30. I forhold til de seneste dage var der kommet gang i Løvsangerne med 6 stk ud af de 18 fangne.
Det var dog dagens fangst nr. to, der blev dagens highlight, da en gammel Rødhals viste sig, at bære en finsk ring. Det bliver spændende at få en tilbagemelding om sted og tidspunkt for den mærkning i Finland.
Et lidt utraditionalt Rødhals foto, men her er altså den finske ring fra Helsinki Zoologiske Museum på et Rødhals ben.
Der var de faste fugle som Rørdrum og Vandrikse i området, samt trækkende Ringdrosler og som noget nyt for mig i år 2 Gule Vipstjerter. En anden ny årsart var den Hvidnæbbede Lom, som Rolf Christensen annoncerede over walkien. Jeg kan dog dårligt sige, at jeg fik set fuglen fra klittoppen i ringmærkningsområdet. I håndkikkert fylder selv lommernes mastodont ikke meget, når den trækker ind i Kattegat ude bag revet.
Efter ringmærkningen ville jeg udnytte dagen med regnbyger til at komme gennem en meget tiltrængt tøjvask. Det var nu ikke regnen jeg lod gøre arbejdet, men igen var Tina og Lars så flinke, at stille deres vaskemaskine til min rådighed. Mens maskinen snurrede fik jeg handlet mad ind til weekenden og tog en tur ud til Nedermose, da middagens skylle af en regnbyge holdt op.
Den regnbyge blev efterfulgt af lidt opklaring med en times sol og det gav et fint træk af rovfugle, hvor bl.a. Rød Glente kom lige hen over mig. Den sidste time havde jeg selskab af den brave vestjyde Erik Enevoldsen, som jeg gennem årene har brugt timer samme med på havobs ved Nr. Lyngvig. Ganske hyggeligt og lige som en haglbyge kom ind over os, så Erik et glimt at en kærhøg lavt mellem klitterne. Håbet var for os begge en Steppehøg, men da jeg kort fik den i teleskopet var det en hun Blå Kærhøg. Vi fik den ikke at se igen, da haglbygen blev for kraftig og kort tid efter gik vi hver til sit og forlod Nedermosen kl 16. Det var for mit vedkommende på høje tid at hente vasketøjet ud af maskinen og Erik blev kaldt hjem til ferielejligheden.
Som så ofte før bevirkede det, at jeg missede endnu en Steppehøg i år, da der en halv time senere kom et birdcall med en 2k Steppehøg trækkende over Nedermose.
Måske har jeg bedre held i morgen – hvis vindstyrken forsætter med op til kuling fra østlig retning bliver det ikke til ringmærkning, så måske skal jeg lidt ud og svinge teleskopet i stedet.
I eftermiddagens solstrejf over Nedermose kom en 2k Rød Glente utroligt flot forbi mig. Kendetegn på 2k fugl i forhold til ældre Røde Glenter er bl.a. den lidt blegere kropsunderside, de hvide spidser på undervingens store armdækfjer, mere udbredt sort næbspids og øjets iris farve, der er mere gult på ældre fugle.
Fuglen her har lige startet svingfjersfældningen inderst i hånden, hvilket også er typisk for 2k fugle at gøre i slutnignen af april og starten af maj.
Dagligt kan vi se Traner på Skagen Odde, men eftermiddagens 8 stk i fin formation forbi Nedermosen får i altså også lige med på dagens blog.
Ringmærkning:
Jernspurv 1
Rødhals 5 – deraf én aflæst, mærket med finsk ring
Munk 1
Løvsanger 6
Gransanger 4
Musvit 1