Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (280)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Mangel på ringmærkede fugle i godt vejr kompenseret med rovfugle

onsdag 26. april 2017
af MJH

Vejr: Endelig en dag uden blæst! Vindstyrken var nede i svag til jævn vind fra nordøst til nordvest. Køligt højtryksvejr med blå himmel, enkelte skyer og masser af sol. Temperatur fra 3 C til 8 C. Føltes dog meget lunere i læ og sol midt på dagen. Sigten god, men med lufturo på længere afstande.

Kunne arbejde med alle 160 netmeter åbne gennem morgenen under dagens vindforhold, men det hjalp ikke meget på fangstraten – fuglene manglede og det blev kun til 8 mærkede fugle på de 4 timer jeg havde net oppe. Dagens bedste fangst blev første ringmærkede Løvsanger i år, så nu er der kommet hul på Afrika trækkerne.
Gik jeg og manglede fugle i nettene, så havde vores observatør Klaus Malling Olsen og de andre fuglekikkere bedre held på morgen/formiddagens obs fra Nordstrand. Både et pænt lom træk med over 400 Rødstrubbet Lom og ikke mindst en formidabel adult han Steppehøg, der kom lige forbi de begejstrede observatører.rsz step4 003

Morgenens lækre adulte han Steppehøg fra Nordstrand. Tak til Lars Grøn for at dele sit fine foto med fuglestationens dagbog!

Den fugl nåede jeg ikke at finde fra klittoppen i ringmærkningsområdet, så da jeg var færdig med ringmærkningen hungrede jeg lidt efter rovfugle. Tog derfor ret hurtigt fra fuglestationen til Flagbakken. Simon passede derimod sine opgaver og aftaler på fuglestationen, med møder med bl.a. café værtsparret Chrisel og Flemmeing. Simon gik dermed glip af en rigtig god eftermiddag på Flagbakken.
Til at begynde med var det lidt trægt med rovfugle i luften, men der blev efterhånden samlet et dusin fuglekiggere på toppen, så der blev spejdet efter bedste evne i godt selskab. Fuglene kom ret højt og bedst som jeg fulgte min første Lærkefalk i år, fandt Gunnar Boelsman to kærhøge, mens han ledte efter Lærkefalken. Kærhøgene var dels en Blå Kærhøg, dels en hun Steppehøg, men jeg missede igen Steppehøgen og fandt kun den Blå Kærhøg.
En melding fra Grenen om ung Kongeørn på trækforsøg kom som en overraskelse for os på Flagbakken, men selv en størrelse som Kongeørn kunne altså i dag passere os uden at blive opdaget.
Vi kunne dog se den gøre gentagne trækforsøg over Skagen by og Grenen gennem eftermiddagen – forårets første Kongeørn heroppe.
Kl 16 fik Jens Kirkeby øje på en fugl, der kom nede fra Hulsig Hede og mod os i aktiv flugt med hængende hånd. Det skabte ekstra tænding blandt alle og da fuglen kom tættere på og kredsede nogle gang blev det klart, at der var tale om en ung Stor Skrigørn. Nr 2 af den art i dette forår!
Efter i første omgang at være vent rundt over Flagbakken og fløjet retur til langt ned over Hulsig Hede kom den op igen. Denne gang fortsatte den ind over Skagen By og ud mod Grenen.
På den tur kunne vi se den møde Kongeørnen. Kongen var sur i dag og slog ned efter den Store Skrigørn. Sidstnævnte fik fart på og de to skiltes ad for en stund, men endte med at komme retur og flyve mod overnatning syd for Skagen lige i halen på hinanden. Samtidigt kom dagens tredje Steppehøg forbi Flagbakken og denne gang nåede selv jeg at få set fuglen – en 2k fugl og stemmingen blandt de tilstedeværende var mindst lige høj som Flagbakken!rsz dsc 6361 2

På dens første tur over Flagbakken fik jeg taget fotos af den Store Skrigeørn i selskab med en Spurvehøg. Senere blev skrigeørnen den lille, da den nåede ud mod Grenen og kom i klins med dagens unge Kongeørn.

Tilbage på fuglestationen fik jeg lavet aftensmaden, mens Simon fra spisebordet spottede 3 Tyrkerduer i Fyrhaven. Der er langt imellem vi ser den blege due herude, men det blev nu rovfuglene, der reddede dagen, selv i kølige april vinde fra nordvest.

Ringmærkning:
Gærdesmutte  1
Rødhals   3
Gransanger   1
Løvsanger   1
Gråsisken, stor   1
Dompap, Lille    1