Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Tekniske problemer og forsinket dagbog
Vejr: Noget af en forandring i forhold til de seneste dage. Første halvdel af dagen bød på blå himmel uden skyer og næsten vindstille. Eftermiddagen var halvskyet, men stadig en hel del sol og vinden nåede til sidst op i jævn styrke fra vest. Temperatur fra 5°C til 10°C. God sigt – havgusen holdt sig ude over Skagerrak.
Vågende tidligt og så ud af vinduet, at det var stjerneklart. Skyndte mig i tøjet og ud, hvor jeg fandt skygge for fyrtårnet under en klitkant, så jeg fik set kometen P41 mellem Nordstjernen og Karlsvognen nær zenit.
Var lige inde og spise morgenmad og lave en kande kaffe til at tage med ud til Grenen, hvor alle net kunne åbnes inden en flot solopgang.
En af de stille morgener med klar himmel, hvor livet er smukt, når man kan være ude ved Grenen i solopgangen!
Det var stille i området med småfugle og dagens ringmærkning gav kun 10 mærkede og en aflæsning. Havde derfor tid til at rejse endnu et net, så jeg nu er oppe over 100 netmeter at arbejde med.
Var det stille med småfugle, så var det til gengæld en fornøjelse, at høre på Traner, Rørdrumme, Vandrikse og frøer, mens der midt på formiddagen kom gang i rovfuglene. 70 Musvåger, 1 Rørhøg 2 Tårnfalke, 10 Spurvehøge og 6 Røde Glente var ude at vende lige over ringmærkningsområdet. Flot skrue mod den blå himmel! 4 Ravne og 3 Traner kom også forbi inden jeg lige før frokost tog tilbage til fuglestationen.
Dagens Halemejser. Hvor efteråret 2016 gav over 170 ringmærkede Halemejser, der alle var rene Nordlige, så har foråret budt på blandede flokke. Stadig overvejende Nordlige, men her er bagerst en Sydlig og forrest en hybrid, hvor skyggen af de Sydliges hovedestriber kan anes i det ellers hvide hoved på en Nordlig.
Ved fyret var der gang i håndværkere både inde og ude. Jeg tog en tur ud gennem Fyrhaverne, hvor eftermiddagens rovfugle i dag kom rigtigt højt oppe og jævnligt forsvandt i de skyer, der efterhånden dækkede halvdelen af himlen. En ung Duehøg var ikke velkommen i luftrummet og blev først moppet af en han Spurvehøg hele vejen ud over Storsig. Da den kom over Ellekrattet sluttede den lokale Ravn til Spurvehøgen, så der var ikke meget gæstfrihed fra fuglene i Skagen over for Duehøgen.
Fyrhaverne bød ikke på mange småfugle – en enkelt Stillits var eneste indslag ud over de ynglende Ringduer og Husskader. Hugormene var derimod kommet frem og nød chancen for varme i sol efter et par døgn med havgus.
Hugormene der kommer frem i solen holder mindst lige så godt øje med mig, som jeg med dem. De kryber normalt hurtigt i skjul, men jeg ser mig alligevel om, inden jeg sætter mig i klitten.
Da jeg kl 15 vendte tilbage til fuglestationen, var både maler og elektriker gået hjem. Sidstnævnte havde arbejdet i serverrummet med forbindelser til udstillingens installationer. Desværre fandt jeg ud af, da jeg skulle i gang med diverse skrivearbejder, at et eller andet var gået galt med internetforbindelsen. Det lykkedes ikke at få netadgang, selvom jeg prøvede at slukke og genstarte modem. Det betyder forsinkelse på denne dagbog og fotos fra dagen må vente på at forbindelsen bliver genoprettet. Min nødløsning med mit mobilmodem fungerer ikke for godt og har ikke hastighed til at uploade billeder.
Min gamle telefon fungerer stadigvæk og Erik Kramshøj ringede og fortalte, at det havde været en fin morgen ved Nordstrand. En Almindelig Kjove var kommet forbi, men fuglestationens frivillige observatører kunne især nyde et for Skagen pænt træk af flere arter svømmeænder. Specielt Krikand med knap 1500 og Pibeand med over 600 østtrækkende er høje tal herfra.
Ringmærkning:
Gærdesmutte 1
Jernspurv 2 – deraf én aflæst, mærket 30/3-2017
Solsort 1
Rødhals 1
Gransanger 3
Halemejse, sydlig 1
Halemejse, hybrid nordlig/sydlig 1