Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Willam Aarestrup på besøg - en ringmærker der har rundet 160.000 mærkede fugle!
Vejr: Regn i morgentimerne indtil middag med frisk vind fra SV og S. Fra kl 13 var nedbøren drevet forbi og der kom efterhånden lidt opklaring. Samtidigt løjede vinden meget af og drejede til NV. Temperatur 5-7ºC. Sigtbarheden vekslede meget fra morgenens regn til en eftermiddag med gode sigt.
Som lovet i går vil jeg starte med at skrive om aftenens indsamling af Blåmuslinger og Purpursnegle.
Det gik fint, da vandstanden var lav og vinden havde lagt sig, så der var ingen bølger at tage højde for, da vi kravlede rundt på ydersiden af det høfde, der beskytter Skagen Grå Fyr.
Man kan lære en del nyt på en fuglestation – f.eks. kendte jeg ikke før i går forskellen på Strandsnegl og Purpursnegl, men det gør jeg nu, hvilket var vigtigt, da det kun var Purpursnegle, der skulle indsamles til miljøanalyse.
Faktisk lidt spændende at kravle rundt og lyse mellem stenene for at finde disse dyr. Der var også søstjerner og små krebsdyr at se, men fokus var på de Blåmuslinger og Purpursnegle vi skulle samle.
Purpursneglen er efter min mening en flottere snegl end Strandsneglen, men vi skulle både lede og strække os for at nå dem. Hvor Strandsneglene var overalt, også på den eksponerede yderside af sten, så var det tydeligt, at Purpursneglene foretrak et mere beskyttet miljø. De blev derfor fundet inde mellem sprækker og på undersiden af de store klippeblokke, der danner hulrum mellem stenene i høfden.
Med pandelamper og lommelygter gik jagten ind på Blåmuslinger og Purpursnegle
Med nedbør og vind den sidste del af natten gik jeg ud og tog en time med lygte og ketcher inden det begyndt at lysne. Så ingen Skovsnepper i dag på turen rundt gennem Fyrhaverne, Ellekrattet og ud til Grenen. Derude var der 25 Sandløbere, men i flok er de svære at fange, så jeg kom tomhændet tilbage til Fuglestationen. Bedste obs fra den gåtur var friske spor af Grævling ude ved Sandormesporet.
Tilbage i dagslys på Fuglestationen fik jeg pakket muslinger og snegle og bestilt forsendelse af køletasken med de indsamlede prøver til Aarhus Universitet.
Simon ankom med vores gæst for de næste par dage – William Aarestrup. En af Vendsyssels helt store ringmærkere, der har været med siden 1959. Dengang med ringe fra Skovgaard, men i dag aktiv ringmærker for ZM, Københavns Universitet, ligesom alle vi andre.
Simon lavede rundvisning for William, der både så Fuglestationen og Centeret for Trækfugle.
Da eftermiddagens tørvejr bød på tur udenfor, gik de en tur ud og så til ringmærkningsområdet på Grenen.
Efter at jeg havde brugt noget tid ved pc´en, trængte jeg også til en tur ud med kikkerten og tog den sædvanlige runde omkring Ellekrattet og langs Kattegat kysten. Det blev ikke til specialiteter på den tur, men både småfugle og havdykænderne blev da gennemgået.
Athena vekslede pc opgaverne med at være huslig og nå gennem tøjvask, mens Simon tog sig af lidt indkøb.
Vi var alle til samlet inde på Fuglestationen i den sene eftermiddag, hvor mørket hurtigt faldt på og kunne få lidt historier fra Williams liv med ringmærkning.
Denne aften bliver det efter mad og aftensmøde ikke til bytur selvom der er landskamp. Vi ser i stedet på DR´s hjemmeside, hvor Simon har fået en nyhed om Krognæb ind blandt nyhederne i ”videns” kategorien.
En lidt grå dag ved Skagen Grå Fyr blev en smule klarere i løbet af eftermiddagen.