Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (300)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Nattur efterfulgt af en flot dag for sjælden fugle i Skagen

søndag 5. november 2017
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Hård vind fra syd med 11m/s i nattetimerne og lidt finregn inden dagen startede. Efter solopgang forsvandt en del af skydækket og dagen blev vekslende med en hel del sol, inden der igen kom en periode med mere udbredt skydække omkring middag. Vinden drejede til SV og var midt på formiddagen nede i 5 m/s inden den igen steg i styrke over middag. Temperatur 9-11ºC. God sigt, da først nattens nedbør var forsvundet.

Jeg var ude kl 3 og gik rundt med lys og ketcher til kl 6. Prøvede både området ved Fyrhaverne, Ellekrattet, ud gennem Sandormesporet og rundt om Grenen og Strandsengsøen på den tur. Af fugle fik jeg fundet 3 Skovsnepper, 1 rastende Silkehale, et par Snespurve og 1 Vindrossel i skæret fra lygten, men de smuttede alle på vingerne inden jeg fik fanget dem. Af pattedyr blev det ikke til Odder denne nat, men Spættet Sæl, Rådyr og Hare var aktive i blæst og snusket vejr.
Tilbage på stationen fik jeg en tiltrængt omgang morgenmad og blev derefter lidt overrasket over vejrudviklingen.
Blæsten løjede af og regnen forsvandt, så jeg gik ud igen og prøvede småfugle omkring Ellekrattet, da Rolf Christensen kl 08:20 meldte om 2 Krognæb fra Verdens Ende.
Jeg skyndte mig op på klitten ved Ellekrattet/Klitly og kunne se de to fugle raste i et grantræ. Fik taget et dokumentationsfoto på den lange afstand af den ene fugl, der sad i toppen af træet. Da jeg derefter gik mod Restauranten for at komme lidt tættere på, nåede fuglene at flyve mod vest ud mod Reservatet og forsvandt for mig. Desværre vendte de ikke tilbage, så det var lidt forgæves, at flere folk dukkede op.
Et godt obspunkt for den art på træk virker til at være klittoppen bag Ellekrattet ved Klitly, da de første fugle i år alle er kommet den vej efter at Rolf Christensen har opdaget dem ude fra verdens Ende/Sylviastien.
Jeg valgte at gå tilbage til Fyrhaverne og meldte ud, at jeg åbnede net og afspillede lyd ved et net omgivet af tjørnebuske med røde bær.
Dem der missede de to Krognæb var dog ikke gået forgæves i dag, da der både var den Amerikanske Sortand og en hun Kongeedderfugl ud for Grenen fundet af Knud Pedersen. Kongeedderfugl er en meget sjælden fugl heroppe - det er kun 7. fund og det er helt tilbage til oktober 1999 at arten sidst er set heroppe.
Så var dagens unge Islom lidt mere forventelig på en tidlig november morgen.
Dagen blev faktisk endnu bedre en time senere, da Rolf kunne melde om endnu en Krognæb på vej. På det tidspunkt havde jeg mit kamera med ude i den nordlige ende af Fyrhaverne, hvor jeg passede ringmærkningsnet, så jeg kunne på lang afstand følge fuglen flyve over Ellekrattet og forsvinde mod vest ind over Batteriskoven.DSC 7805 2
Krognæb flugt foto - et kraftigt udsnitforstørrelse af originalfoto, men arten kan faktisk bestemmes trods fotokvaliteten.

Den blev dog ikke tiltrukket af Fyrhaven, så jeg måtte nøjes med ganske almindelige arter i nettene, men en Gærdesmutte i hånden vakte glæde for den familie, der besøgte Centeret for Trækfugle lige i rette tid til at se den blive sluppet efter ringmærkningen.
Lidt senere på eftermiddagen havde Flemming fra cafeen tid til at komme i felten og tilbragte en halv time med mig med obs fra den nordlige del af haven.
Sidst på eftermiddagen kom Conny Jensen forbi og ville prøve Ellekrattet for Krognæb.
Da jeg ikke havde fanget ret meget i Fyrhaverne lukkede jeg net ned og gik med over til obsposten, hvor Brian Kristensen også var dukket op i håb om en eftermiddags Krognæb.

Alt i alt en overraskende super dag med både fugle og folk heroppe!

Ringmærkning:

Gærdesmutte 1
Rødhals 2
Vindrossel 1
Musvit 1