Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Odder i høfterne
Vejr: Kraftig vind fra NV (300º). Blæsende fra solopgang omkring kl 8, 15m/s, faldne til 8m/s ved sekstiden. Temperatur 11-13ºC
Jeg troede, at det var mig, der skulle liste ud af værelset her til morgen. Men minsandten om ikke Morten var ude af fjerene inden fanden fik sko på. Afsted mod ringmærkningsområdet det gik. Her skulle det efterhånden ret amputerede telt pakkes sammen, og ringmærkningsartikler puttes i sorte sække, inden Ingolf går i land i nat.
Jeg selv var i uniformen halv 8 og mødtes med Daniel på gårdspladsen. Vi skulle på Grenen. En fire timers obs gav ikke meget at berette om: 2.620 Sortænder, 66 Fløjlsænder, 217 Alke/Lomvier, lidt Mallemukker, Rider og Suler samt 5 Havlitter, en enkelt Storkjove og 3 Store Korsnæb. Af rastende fugle sås den sædvanlige Gråkrage med hvid, finsk ring samt godt 20 omflakkende Snespurve - gad vidst om de fugle, vi mærkede i går, var iblandt?
Omkring klokken 11 lød der pludselig en melding fra Knud Pedersen på det lokale walkie-talkie-system. Han sad ude på Jyllands ende (den yderste klitrække på Grenen) og havde spottet en 1K Sabinemåge nordtrækkende i Kattegat. Fuglen fouragerede et godt stykke ude over havet, men inden vi nåede at hæve kikkerter eller flytte vore dovne kroppe på Verdens Ende, var mågen gået til rast på vandet. Vi forsøgte ihærdigt at genfinde mågen, men uden succes.
Morten havde aflagt Knud et kortvarigt besøg - dog inden Sabinemågen strøg forbi. Her havde Knud tildelt fuglestationen en hjemmelavet “kop” til stationens Swarovski-skop, der kan beskytte øjet mod vind og genskind i okularet. Tusind tak for det! Herefter tog Morten et par ture rundt i nærområdet og fandt både en Ringdrossel og nogle af vinterens første Silkehaler (3)! Hvilket glædeligt gensyn!
Drosler som dagens Ringdrossel tiltrækkes af bærene i fyrhaven
På fuglestationen var der i dag besøg af DOF’s Fuglestationsudvalg, som er bestående af DOF’s tre fuglestationer samt en repræsentant fra DOF’s videnskabelige afdeling ‘Fuglenes Hus’. Først og fremmest skulle der lægges en fælles strategi for fremtidens tre fuglestationer, men der var også plads til god mad og hygge.
Om eftermiddagen lagde Irina en sidste hånd på sine fugletegninger, plukkede flere havtorn og prøvede at få bugt med sin hovedpine. Athena var til fødselsdag, så hende hørte vi ikke meget fra. Da hun kom tilbage kunne hun dog fortælle at hun havde set på Lille korsnæb ved den tilsandede kirke. Morten fik tastet ringmærkningsdata i systemet og fiksede et par cykler med undertegnede. Desuden var jeg en tur i Rema, opdaterede vores nyhedstavle og kokkererede en italienskinspireret menu bestående af spinatlasagne og tomatsalat med friske urter og mozzarella.
Om aftenen tog Morten, Daniel, Henning, Hans og jeg ud på natfangst. Vejret var dog snart for lunt og godt, for der var nærmest ingen rastende fugle i området. På vej tilbage langs østkysten hørte vi dog pludselig nogle små fine pibelyde ud fra en høfde. Vi pegede lygterne ud i mørket og kunne se to øjne stirre tilbage. De forsvandt hurtigt i vandet, hvorefter to sæt øjne pludselig dukkede op mellem stenene. Vores umiddelbare vurdering var to Mink, da de så helt hvide ud i lygternes skær. Vi sneg os nærmere og lyste ned mellem stenene. I forbindelse med en bølge kom dog pludselig et odderhoved til syne. Både dyr og menneske stivnede for en stund, hvorefter Odderen forsvandt ned i vandet igen. Vi kunne høre Oddernes piben mellem stenene og så dem af og til i glimt. Trods ingen fuglefangst, var de to Oddere en særdeles positiv overraskelse! Hvad er chancen for, at vi tidligere på ugen fandt en død Odder, og der så pludselig dukker 2 op på stranden?!!
Tilbage på stationen var fuglestationsudvalget rykket til de finere gemakker, og så stod den ellers på max hygge resten af aftenen.
Godnat og sov godt!