Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (300)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

SCOTERTRÆF og Fuglekvider i haven

onsdag 25. oktober 2017
af Athena Valentin Jensen

Vejr: småregn og let brise fra morgenstunden. Hen af formiddagen tog vind og regn til i styrke. Tidlig eftermiddag stoppede regnen og solen tittede frem. Vinden tiltog jævnt henover dagen 3-11m/s stik vest. Temp 12ºC. Sol op 8,14 - sol ned 17,47.

Jeg startede dagen med en rask lille morgentur ud til grenen parkering sammen med Aika. Her så jeg 2 Stenpikkere. Der har ellers været en lille pause, hvor jeg ikke rigtig har lagt mærke til dem, så det var en hyggelig overraskelse. Da jeg kom tilbage til fyret, så jeg tre Ravne tage et kort hvil på søværnets overvågningstårn inden de atter forsvandt. Onsdag er store rengøringsdag på stationen, så efter min morgenobs gik jeg i gang med rengøringen.
Lidt før klokken otte kørte Irina og Anders ud til solnedgangskiosken, hvor de tog en morgenobs under halvtaget. Udvalget af fugle var ikke stort, men dem, der var, kom i fine antal. Særligt store flokke af Sortand (4040) og Fløjlsand (113) på kompensationstræk gjorde sig bemærket – særligt den første time. Desuden passerede 3 Havlitter drømmegodt forbi obsposten.
IMG 4625
Mens de var der, dukkede de tre friske morgenbadere fra dagen før op igen. Og det skulle naturligvis markeres med en Fernet-Branca! Omkring klokken 10 var der ved at være så meget regn og så få fugle, at det var på tide at vende snuden hjemad. På vejen tilbage svingede de forbi Guldmajssøen, for at se om den Nordiske Lappedykker stadig var på plads – men der var ikke held i sprøjten. Til gengæld fandt de en død odder. Den var blevet kørt over og lå i vejkanten. Selvom det var lidt trist at den var død, var det alligevel et lidt spændende fund, da antallet af oddere set i Skagen kan tælles på en hånd, mens der af og til bliver set fodspor. Det hænger sammen med at odderen er sky og sjældent viser sig. Den nærmeste faste bestand holder til ved Gårdbogård-området, så denne odder er sandsynligvis en strejfer fra dette område.
Da de kom tilbage, sendte jeg Anders afsted efter den, så vi kunne få den smidt i fryseren. Om den skal indgå i formidlingssammenhæng eller bliver sendt til Naturhistorisk Museum vil tiden vise, men nu er alle informationer på dyret blevet gemt.
IMG 4627
Irina og jeg selv var gået i sving med at plukke havtornbær af de tornede grene. Selvom de var frosne og derfor væsentlig nemmere at pille af, skulle man tage sig i agt for de spidse torne. Bærerne er rene vitaminbomber. Midt i bærpilningen blev vi afbrudt af et virvar af småfugle i gårdhaven. Flokke af Bjergirisk (15), Stillits (5) og Stenpikker(4) fouragerede ivrigt i haven. Og det var bare dem vi lige nåede at tælle i forbifarten. Med alle de fugle i luften blev vi nødt til at gå ud og kigge os omkring. Irina havde bøvl med sit kamera, så hun kastede sig over brugen af stationens Olympus-lidt avanceret-kamera. Hun brugte meget tid i fyrhaven hvor der var store flokke af Vindrosler, Sjaggere og Sangdrosler. Herudover Ringdrosler (2), Fuglekonge (3), Kvækerfinker, Blåmejser (2) og Musvitter (2) og Spurvehøge (2).
Bagefter fik vi i fællesskab gjort hytten rent. Vi nåede også kun lige at blive færdige, før der trak en bus ind på parkeringspladsen. Ud vrimlede det med 33 frivillige fra Thy Nationalpark. De skulle på rundvisning i udstillingen. Vi gik ud på gårdspladsen og fik snakket med en del af dem både før og efter deres tur i udstillingen og fyret.
Anders tog hjem, da han skulle spille en koncert med sit band Friend of Fire til sin gamle skoles 107 års fødselsdag. I bør virkelig tjekke dem ud på YouTube og Facebook – de spiller absurd fedt!
Dagen sluttede med tøsehygge, lidt god mad og efter aftenmøde gik jeg en tur med Aika.
Det har været en dejlig dag.