Her på Skagen Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (282)2023 (289)2022 (292)2021 (279)2020 (282)2019 (304)2018 (261)2017 (247)2016 (2)(se alle)

Mallemuk indsamling

mandag 4. september 2023
af Gustav Nyberg

Simon og Hayley tog i dag ud til Verdens Ende 3 sammen med Ole som gæster fuglestationen i denne uge. Der skete ikke det helt store ud over havet, men på trods af det fik Ole hele 2 nye arter! De fik i løbet af observationsperioden øje på en rastende Dværgfalk, hvilket Ole var meget begejstret for. Senere hen kom der nogle vadefugle, hvor de blandt andet så Sandløbere. Det var Ole’s anden nye art denne morgen. Når der ikke sker så meget hen over vandet, har observatørerne blandt andet tid til at kigge de mange måger igennem, der står langs strandkanten. Her blev der i den store mågeflok spottet en ung Kaspisk måge, der er i sit første kalenderår. For at identificere den Kaspiske måge skal man holde øje med dens mere spinkle og lige næb, at dens øjne forekommer mørkere og dens tynde ben. 

DSC08425-Enhanced-NR.jpeg

Kaspisk måge, Foto: Erik Christophersen

DSC08303-Enhanced-NR.jpeg

Dværgfalk, Foto: Erik Christophersen

Efter Simon, Hayley og Ole kom hjem fra observationsposten, tog de sammen med Ole og Birgitte direkte videre på indsamling af Mallemukker. Det er et projekt stationen udfører for Aarhus Universitet, hvor de gerne vil se på maveindholdet af Mallemukker, da det kan fortælle os noget om den plastikforurening der er til stede ude i havet. Fuglene forveksler nemlig plastik, der flyder i havoverfladen, med føde. Efterhånden som de spiser mere plastik, og at denne plastik ikke kan udskilles igen, dør fuglene af sult. Det er en fortsættelse af samme projekt sidste år, hvor der i 8 ud af 11 indsamlede Mallemukker blev fundet med plastik i maven. 

372419364_1712714635847167_4164203086794870560_n.jpg

Rebecca og Antonia tog til den daglige ringmærkning ved Kabeltromlen, hvor der i dag ikke blev fanget særlig mange fugle. 5 fugle blev det til, hvilket nok er den mindst givende dag i denne sæson. Det betød, at de virkelig kunne fordybe sig i de fugle de fik i nettet, og at de i pauserne imellem indsamlingen af fugle lavede nogle lege, hvor de repeterede fuglenes fældningsstrategier og migrationsruter. 

Da Antonia kom tilbage fra ringmærkningen tog jeg sammen med hende til Skarvtællingen ved havnen, men i dag var betingelserne ikke gunstige. Vi havde et slemt genskær af solen i vandet og høje bølger, hvilket besværliggjorde optællingen. Alt i mens vi stod der på havnen, opstod der en turistattraktion i form af en stor mængde tyskere der havde besluttet sig for at se et stort tysk krydstogtskib lægge til kajen. Et show der varede lige så længe vi var til stede ved havnen som var 1 time og 15 minutter. Krydstogtskibet havde brug for to ledeskibe til at både vende det og sejle det ind i havnen. Det så lige så besværligt ud som vores betingelser for optællingen. 

I morgen er der ingen ringmærkning, men vi fortsætter med observationerne. Og vi satser endnu en gang på at fange flere Tredækkere nær Støvring i morgen aften. Så det krydser fingrene for!

Ringing (Kabeltromlekrattet):

Rørsanger - 1

Løvsanger - 2

Rødstjert - 1

Munk - 1

Total: 5

People: Hayley Land, Gustav Nyberg, Simon Kiesé, Rebecca Cheape, Antonia Greil, Simon S. Christiansen, Knud Pedersen, Ole and Birgitte.

A link to today's observations from volunteers and local observers.